pátek 12. září 2014

Superpotravina - GOJI



Jedna z mých nejoblíbenějších superpotravin! Když jsem jí poprvé pozřela, moc mi nechutnala, ale postupem času jsem zjstila, že moje tělo jí dokonce vyžaduje! Už si nedovedu představit den bez hrsti kustovnice čínské neboli Goji /gouči/:-) Dávám jí do různých snídaňových kaší, ovocných jídel, ovocných salátů nebo jen tak samotné. Po nějakém tom měsíci ,,užívání'' kustovnice mohu říct, že zlepšila mojí pleť.

Proč je Goji ještě super?
- obsahuje: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, kyselina listová, vápník, železo, fosfor, draslík, selen, zinek, měď, germanium, vláknina, bílkoviny, sacharidy, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny,...
- chrání proti očním chorobám (obsahuje zeaxantin)
- chrání proti bakteriím (solavetivon)
- chrání proti leukémii (physalin)
- má antioxidační účinky a posiluje imunitu (polysacharidy)
- blahodárně působí na již zmiňované oči, ale i játra, krvetvorbu a snižuje krevní tlak
- může pomoct při neplodnosti
- obsahují 18 druhů aminokyselin  (včetně všech 8 esenciálních!)
- jeden z nejbohatších zdrojů karotenoidů (jsou vydatnější než mrkev)
- podporuje léčbu zvýšené hladiny cholesterolu (beta-sitosterol)
- podporuje dlouhověkost (obsahuje skupinu lycium polysacharidů - tj. silné antioxidanty, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu)
- podporuje vitalitu a sexuální potenci
- pomáhá při problémech s prostatou
- působí také protizánětlivě

Goji (původem z Číny) rostou v oblastech himalájského podhůří, kde najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi! Říká se o ní, že to je nejvýživnější ovoce na světě, ale už jsem to četla i u jiných, např. Amalaki.
 Její plody jsou sytě červené bobule, chutí připomínající brusinku s jablekm a špíkem.  Konzumují se čerstvé nebo sušené.

2 komentáře:

  1. A co třeba nějaké zápory? Není to náhodou droga pokud to tvoje tělo vyžaduje?

    OdpovědětVymazat
  2. Goji prostě nemá žádné zápory - pokud jich nesníte víc jak hrst denně. A zmínka o mé ,,závislosti'' na goji byla myšlena s nadsázkou ;)

    OdpovědětVymazat