úterý 9. září 2014

Superpotravina - QUINOA


Už dlouho kolem ní chodím a pořád jsem si jí nepořídila! Shodou okolností se mi doma objevily ale quinoové vločky, které mi upřímně samotné vůbec nechutnají. Zkusím z nich udělat alespoň vařenou kaši s ovocem k snídani. Uvidíme. A co že to ta QUINOA neboli merlík chilský vlastně je?

Quinoa je bylina původem z Jižní Ameriky. Její semena se používají jako oblilnina. Dřív se z nich mlela mouka nebo se používala jako zahušťovadlo. Existuje ve třech typech:
bílá - má jemnou máslovou chu, podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější
červená - je křupavější, s oříškovou příchutí
černá - je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

A teď to nejdůležitější - čím si quinoa vysloužila titul superpotraviny? :-)
1.) Je velmi bohatá na vlákninu:
• Zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.
• Významně snižuje riziko rakoviny prsu. (jako všechna vláknina)
• Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.
2.) Obsahuje spoustu bílkovin:
• Inckým válečníkům dávala quinoa sílu i léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání.
• Bílkoviny obsažené v quinoe jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže.
3.)  Je plná minerálů, zvláště vápníku a hořčíku:
• Vápník posiluje kosti a může zmírnit problém shrbených zad v pozdějším věku.
• Kombinace hořčíku a vápníku pomáhá lepšímu spánku.
• Vápník spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů.
4.) Je zdrojem vitamínu E:
• Vitamin E je antioxidant, který chrání před volnými radikály. Dělá vaši pleť mladší a zářivější.
• Snižuje riziko rakoviny.
• Působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy.
5.) Dodává energii díky komplexním uhlohydrátům:
• Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky.
• Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.

Má všestranné použití – nasladko i naslano. Můžete ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp….

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1539kJ (368kcal), Bílkoviny: 14,1g, Sacharidy: 64,2g, Tuky: 6,1g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,71 g), Vláknina: 7,0g, Sodík: 0,005g, Hořčík: 197mg (65,7% DDD), Fosfor: 457mg (57,1% DDD), Železo: 4,57mg (32,6% DDD), Vitamin E: 2,44mg (24,4% DDD), Thiamin: 0,36mg (25,7% DDD)

Doporučuje se pro: vegetariány, vegany, sportovce, ale i ty ,,normální'' lidi

Tip na skvělý recept: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1406



Žádné komentáře:

Okomentovat